Onze koffie

(H)eerlijke Fairtrade koffie is een keuze

Nederlanders drinken miljoenen kopjes koffie per dag. 80 procent van alle koffie wordt verbouwd door kleine boeren. Toch is het verbouwen van koffie geen lucratieve zaak voor de meeste koffieboeren. De macht in de koffieketen ligt bij enkele grote handelaren die de prijs bepalen. Om koffieboeren een sterkere positie te geven in de handelsketen, stelt Fairtrade strenge eisen aan alle betrokken partijen.

Fairtrade is bijvoorbeeld het enige keurmerk in Nederland dat keiharde financiële eisen stelt met betrekking tot de betaling aan de koffieboerencoöperatie. Er wordt minstens de Fairtrade minimumprijs en een vaste, niet onderhandelbare premie betaald. Wij streven ernaar dat koffieboeren kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in hun toekomst.

Koffie was ongeveer 30 jaar geleden het allereerste Fairtrade gecertificeerde product. Inmiddels kun je nagenoeg overal Fairtrade koffie vinden. Je kunt kiezen voor snelfiltermaling, bonen, pads, instant of capsules. Kortom, begin je dag goed en kies ook voor Fairtrade koffie. Zowel thuis, in de horeca als op je werk.

Wat is Fairtrade?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Dit gebeurt op 3 manieren:

  1. Een minimumprijs
    Voor producten met het Fairtrade keurmerk betalen wij een minimumprijs. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken. Deze handelsvoorwaarde is er om de boeren te beschermen wanneer de wereldmarktprijs daalt. Als de wereldmarktprijs lager is dan de minimumprijs, wordt tenminste de minimumprijs betaald. Als de wereldmarktprijs hoger is dan de minimumprijs, ontvangen de coöperaties uiteraard de hogere wereldmarktprijs. Het fungeert dus als vangnet dat zekerheid biedt.
  2. De Fairtrade premie
    Coöperaties ontvangen een Fairtrade premie bovenop de prijs die we betalen voor de producten. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Het gaat hierbij vaak om bedrijfsontwikkeling voor de boeren, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor arbeiders op plantages komt de Fairtrade premie ten goede aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg.
  3. Sociale én milieucriteria
    Ook de boeren en de coöperatie zelf moeten aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Waarom is Fairtrade nodig?

In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Naast kleinschalige boeren komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders

Proef onze koffie

Vrijblijvend kennismaken met Ammirato Caffè? Vraag een gratis koffieproeverij aan!